De Stadt van Luijck revolutioneert met verkorte werkweek: "Inzetten op work-life balance"

Restaurant De Stadt van Luijck, onder leiding van chef Paolo Pollice, neemt een gedurfde stap in de gastronomie door de deuren een dagje langer te sluiten en de werkweek te verkorten tot 3,5 dagen. Deze gewaagde, maar doordachte verandering is ingegeven door de ambitie om een evenwichtige en menselijke werkplek te creëren die het welzijn van het personeel vooropstelt.

In de schaduw van de coronapandemie heeft chef Paolo, geïnspireerd door persoonlijke ervaringen en observaties uit de sector, besloten om een nieuwe weg in te slaan. Een pad dat prioriteit geeft aan de work-life balance van zijn team, zodat ze de kans krijgen om te floreren, zowel professioneel als persoonlijk.

Nieuwe aanpak

In een sector die traditioneel als veeleisend wordt ervaren, brengt Paolo's nieuwe aanpak een frisse wind. Vanaf 6 november zal zijn team een dagje minder per week werken. Een vermindering van gemiddeld 14 werkuren per week. Een verandering die volgens de chef noodzakelijk is om de gastronomie leefbaar te houden. "De betekenis van tijd en leven heeft door de pandemie een nieuwe dimensie gekregen", zegt Paolo, die spreekt vanuit een nieuw perspectief, mede ingegeven door het vaderschap."Ik werd papa van een dochtertje en realiseerde me al snel welke mooie momenten ik zou moeten missen. Ik werk al 15 jaar in de gastronomie en begon te beseffen dat het tijd is om in te zetten op work-life balance."

Jonge generatie

Paolo merkt op dat de sector al lange tijd achterop hinkt en aan de vooravond staat van een noodzakelijke verschuiving. "Er is al lang een tekort aan personeel in de gastronomie, en dat is er zeker niet beter op geworden na de pandemie. De jongere generatie komt in onze sector vaak in een negatief daglicht te staan, omdat zij ondanks hun talent en passie prioriteit geven aan een work-life balans, en dus vaak afhaken. En eigenlijk kan je ze daar geen ongelijk in geven."

"Misschien is het wel tijd om af te stappen van het vastgeroeste idee dat je privéleven opofferen erbij hoort in de gastronomie. Verjaardagsfeestjes en trouwfeesten missen, niet naar concerten of festivals kunnen gaan, je gezin, familie en vrienden te weinig zien… We moeten weg van de verheerlijking van zelfopoffering, en werken aan meer duurzame praktijken en het welzijn van de mensen centraal stellen", stelt Paolo. "Het blijft een speciale sector, want zelfs met deze verandering zal ons team nog altijd meer uren werken dan de doorsnee 38-uren week. Maar ik geloof dat dit wel zorgt voor een gouden balans."

Deze revolutie in de werkwijze van het restaurant is een weerspiegeling van Paolo's overtuiging dat de traditionele benaderingen in de horeca mee moeten evolueren om tegemoet te komen aan de behoeften en verwachtingen van een nieuwe generatie aan talent in de gastronomie. Het is meer dan een reactie op de uitdagingen van personeelstekorten: het is vooral een doordachte aanpak om een omgeving van zorg, waardering en groei te cultiveren.

Een beleid dat op lange termijn loont. Enerzijds om nieuw talent aan te trekken, maar ook om personeel te behouden. "Dat is belangrijk, want je kan niet groeien als restaurant zonder een stabiel team." Iets wat hij zelf kon ondervinden in zijn tijd bij het Hof van Cleve. "Ik zag daar destijds de positieve impact van de goede zorgen voor het personeel. Er liepen daar mensen rond met al meer dan 10 of 20 jaar op de teller. Dat kan alleen als je mensen in de watten legt. Met deze visie wordt de kunst van de gastronomie niet alleen gevierd op het bord, maar ook in de evenwichtige levens van alle mensen die hun talent en passie aan deze sector wijden."


Chef Paolo Pollice
Chef Paolo Pollice

Over Paolo Pollice & De Stadt van Luijck

Gelegen in een prachtig neoclassicistisch herenhuis dat dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw, is De Stadt van Luijck een restaurant dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis en heerlijke gerechten. Sinds begin 2021 staat chef Paolo Pollice aan het roer van de keuken in De Stadt van Luijck. Zijn visie op gastronomie is uniek en wordt gekenmerkt door een harmonieuze mix van de rijke Belgische/Franse keuken en de pure smaken van Zuid-Italië, geworteld in zijn Calabrese achtergrond. Paolo creëert een balans tussen de bourgondische keuken en de 'cucina povera' (arme keuken uit het zuiden van Italië), waarmee hij zijn eigen persoonlijkheid in de gerechten weerspiegelt. Italo-Belgisch, zoals hij het zelf noemt.

Met jarenlange ervaring in gerenommeerde restaurants zoals Hof van Cleve, Hertog Jan, Innesto en De Kristallijn, heeft Paolo de kennis en expertise opgedaan om zijn eigen stijl te ontwikkelen en te presenteren in zijn eigen keuken. Hij verweeft zijn kennis met een vleugje nostalgie, waarbij familierecepten, tradities, gewoontes en unieke smaakcombinaties centraal staan. De gerechten van Paolo weerspiegelen zijn identiteit en zorgen voor een onvergetelijke culinaire ervaring voor de gasten van De Stadt van Luijck.

Nieuwe openingstijden:
Maandag-woensdag:
gesloten
Donderdag:
12u-14u — 18u30-21u
Vrijdag:
12u-14u — 18u30-21u
Zaterdag:
18u30-21u
Zondag:
12u-14u

De Stadt van Luijck
Schepen Dejonghstraat 12-14
3800 Sint-Truiden

🍽 Gault Millau - 15,5/20

destadtvanluijck.be - @restaurantdestadtvanluijck


Beelden downloaden

Voor meer informatie, interviews of andere vragen, neem contact op met Lorenzo Veppi.

Lorenzo Veppi

Lorenzo Veppi

PR Manager, CRAVE Agency

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CRAVE Agency

At CRAVE Agency, we specialize in unleashing the power of communication through our comprehensive range of services. As a dynamic agency, we excel in the realms of Public Relations, Influencer Marketing, and Event/Content production. With our tailored solutions and unrivaled passion, we empower you to connect, captivate, and conquer the ever-evolving landscape of today's media and marketing sphere.